JanusCentret tilbyder hjælp i forbindelse med mediation til børn og unge, der udviser seksuelt bekymrende og eller krænkende adfærd.
Indhold
Det primære fokus ved et terapeutisk styret møde mellem offer og den krænkende part er, at offeret kan modtage en undskyldning, få bekræftet og anerkendt at overgrebene fandt sted, og at det ikke har ansvaret for disse. Hemmeligheden ophæves, og på sigt kan tillid mellem de involverede parter genetableres, og spændingsfeltet reduceres.
Sekundært har et sådant møde også stor betydning for den krænkende part: Den, der har optrådt grænseoverskridende, tager ansvar for sine handlinger og undskylder og letter dermed ofrets lidelser. Den krænkende part kan bidrage til en helingsproces for offer og familie. Deltagelse i mødet kan endvidere øge den pågældendes indsigt i skadevirkningerne og være et skridt på vejen til reetablering af tillid og relation.
I metoden ligger også en særlig anerkendelse af, at både offers og den krænkende parts familier er ramt af de seksuelle krænkelser og således fokuseres også på sekundære ofre, det vil sige familiemedlemmer og venner til både offer og den krænkende part.
Særligt i sager med søskendeincest repræsenterer metoden et potentielt forbedrende/genoprettende perspektiv med henblik på at facilitere en potentiel fremtidig relation mellem offer og den krænkende part.