Med udgangen af 2022 stopper JanusCentret med udredning og behandling. Der er gennem årene opbygget megen viden og erfaring, som vi fortsat gerne vil videre formidle. Derfor fortsætter JanusCentret som et konsulent- og videnshus med Mimi Strange og Anette Baadsgaard som konsulenter.
Da klinikkerne er lukkede, ydes der ikke længere vejledning til privatpersoner i sager om børn med sexuelt bekymrende adfærd. Henvendelse skal ske til myndighedssagsbehandler. De fem regionale Børnehuse har overtaget opgaven med udredning og behandling af børn med sexuelt bekymrende og/eller krænkende adfærd.
Hvad karakteriserer børn og unge med seksuelt bekymrende/krænkende adfærd?
Januscenteret har i perioden 2003 – 2022 arbejdet med at udrede og behandle børn og unge med seksuelt bekymrende adfærd. Fra 2014 har JanusCentret været nationalt videnscenter og stået for landsdækkende vidensindsamling. Der er indsamlet viden om over 600 børn og unge og deres familier.
Der er flere fællestræk, der karakteriserer de børn og unge, som krænker andre børn og unge. En relativt stor del af de børn, der selv er blevet krænket, har været vidne til vold eller overgreb, har indlæringsvanskeligheder, ADHD eller udviklingshæmning havner i gruppen af børn med overgrebsadfærd. Mange af disse børn har udvist seksuelt bekymrende adfærd i en længere periode inden overgrebene, og flere af de børn og unge, der krænker andre seksuelt, har mere end et offer.
Det er overvejende drenge, der krænker. Til gengæld er der næsten lige så mange drenge som piger, der bliver ofre for andre børns seksuelle overgreb. Mange af ofrene er børn under otte år.
Børn og unge under 18 år er ansvarlige for ca. en tredjedel af alle kendte overgreb mod andre børn og unge. En tredjedel af disse har selv være udsat for seksuelt misbrug. For yngre børn med overgrebsadfærd, er det helt op mod halvdelen, der selv er blevet misbrugt. I gruppen af børn med overgrebsadfærd finder man også en del børn, der har været vidne til seksuelle overgreb og til vold.
Opmærksomhedspunkter
Der er flere faktorer, der spiller ind på børns og unges udvikling af seksuelt grænseoverskridende adfærd. Vær særlig opmærksom hvis en eller flere af nedenstående faktorer gør sig gældende hos barnet eller den unge:
- Omsorgssvigt (fysisk, psykisk og seksuelt)
- Ikke alderssvarende følelsesmæssig og sproglig udvikling
- Manglende sociale kompetencer
- Lav impulskontrol
- Utilstrækkelig indlevelsesevne
- Dårlig begavelse
- Opmærksomheds- og koncentrationsvanskeligheder (ADHD)
- Ensomhed
- Nederlagsoplevelser
- Sociale vanskeligheder
- Skole-, indlærings- og kammeratskabsvanskeligheder
- Ringe eller forvrænget viden om seksualitet
- Dysfunktionel familiebaggrund
- Lavt selvværd
- Ringe forståelse for motiver bag eller skadevirkninger af det seksuelle overgreb