Som professionel vil man ofte være i tvivl: Hvor går grænsen mellem børns og unges normale, sunde seksuelle udvikling og adfærd og en grænseoverskridende eller krænkende adfærd?
Tag initiativet – børnene gør det ikke
Vær opmærksom på tegn fra børnene. Børn fortæller ofte indirekte, at de mistrives. Børn har brug for en kompetent voksen, der tager initiativ og handler på de tegn eller udsagn, barnet viser omverdenen. Ofte er der sammenhæng mellem vanskelige opvækstvilkår og risiko for seksuelle overgreb. Det gælder både ofre og krænkere! Et vigtigt spørgsmål at stille sig er, om barnet med sin bekymrende seksuelle adfærd udlever egne overgrebs-erfaringer eller andre former for alvorligt omsorgssvigt.
Børn og unge skal ikke selv være ansvarlige for at gøre opmærksom på, at de udsættes for seksuelle overgreb. Professionelle skal så tidligt som muligt sørge for at være opmærksomme på reaktioner og signaler, som kan være udtryk for, at et barn udsættes for overgreb – eller udsætter andre for det. Du skal reagere på det, du ser og hører. Det er en falsk antagelse, at børn selv fortæller, når de er klar. Det er svært for børnene at få det sagt højt, og det kræver derfor en kompetent voksen, der tør spørge og handle.
JanusCentrets hovedbudskab er således, at man som professionel bør reagere på sin tvivl – man skal ikke vente. Du kan her læse meget mere om, hvilke tilbud JanusCentret har til dig som professionel.
Hvilke børn henvises?
Børn og unge, der henvises til JanusCentret, tilhører typisk en af følgende grupper:
- Børn og unge, der har været udsat for omsorgssvigt, viser tegn på mistrivsel og manglende social tilpasning og har vanskeligheder i forhold til skole, kammerater mv.
- Børn og unge med mindre tydelige tegn på mistrivsel såsom ensomhed og manglende sociale kompetencer i forhold til både jævnaldrende og andre.
- Børn og unge med ADHD
- Børn og unge med autismespektrumforstyrrelser eller psykisk udviklingshæmning
- Derudover henvender centrets tilbud sig til forældre og professionelle, der er i kontakt med disse børn i forbindelse med deres arbejde. Hjælpen ydes i tæt samarbejde med socialforvaltninger, skoler, institutioner og andre professionelle instanser.
Kriseintervention og krisesamtaler til forældre og netværk
JanusCentret tilbyder kriseintervention og samtaler til forældre og plejeforældre, der rammes af krise i forbindelse med barnets overgrebsadfærd. Det gør sig især gældende i sager om søskendeincest, hvor forældrene står i en loyalitetskonflikt mellem offer og krænker og derfor i særlig grad har behov for samtaler og rådgivning. Der er også mulighed for deltagelse i krisegruppeforløb, hvor man kan dele tanker og følelser med andre i samme situation.
JanusCentret tilbyder desuden akut kriseintervention i sager om seksuelle overgreb på skoler, herunder råd og vejledning om hvordan situationen bedst håndteres.
Kontakt JanusCentret for mere information om tilbud og henvisningsmuligheder