Forældre eller pårørende til et barn med seksuelt grænseoverskridende adfærd er ofte optaget af skyld og skam og går rundt med mange tanker og spørgsmål, som det kan være svært at få talt om eller få svar på andre steder.
Du har som pårørende altid mulighed for at søge rådgivning og hjælp hos din lokale socialforvaltning. Du er også velkommen til at kontakte JanusCentret.
Individuelle samtaler
Barnets udrednings- og behandlingsforløb i JanusCentret kan give anledning til mange tanker og spørgsmål for barnets forældre/pårørende. JanusCentret tilbyder derfor individuelle samtaler til forældre/pårørende. Samtalerne er med til at støtte forældrene/de pårørende samtidig med, at samarbejdet omkring barnets forløb styrkes.
Rådgivningsgrupper
Forskning viser, at det har afgørende betydning for barnets behandlingsforløb, at barnets primære omsorgspersoner deltager aktivt i barnets behandling. Derfor tilbyder JanusCentret, at forældre eller pårørende til et barn eller en ung, der er henvist til JanusCentret, kan deltage i centrets rådgivningsgruppe som en del af et holistisk behandlingstilbud. Ved at deltage i rådgivningsgruppen signalerer omsorgspersonerne til barnet, at de tager medansvar for barnets og familiens trivsel. I rådgivningsgruppen udveksles erfaringer, og der tilbydes rådgivning.
Kriseintervention og krisesamtaler til forældre og netværk
JanusCentret tilbyder kriseintervention og samtaler til forældre og plejeforældre, der rammes af krise i forbindelse med barnets overgrebsadfærd. Det gør sig især gældende i sager om søskendeincest, hvor forældrene står i en loyalitetskonflikt mellem offer og krænker og derfor i særlig grad har behov for samtaler og rådgivning. Der er også mulighed for deltagelse i krisegruppeforløb, hvor man kan dele tanker og følelser med andre i samme situation.
JanusCentret tilbyder desuden akut kriseintervention i sager om seksuelle overgreb på skoler, herunder råd og vejledning om hvordan situationen bedst håndteres.